HÄÄKUVAUS

SINUN PÄIVÄSI - SINUN MUISTOSI


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HÄÄKUVAUKSEN SUUNNITTELU

Hääkuvausta kannattaa ehdottomasti suunnitella yhdessä kuvaajan kanssa etukäteen. On tärkeää, että kuvaaja tutustuu teihin ja ymmärtää keitä olette, mikä on tyylinne ja miten toimitte kuvauksen aikana. Hyvä kuvaaja ottaa huomioon kaikki luonteenpiirteet, myöskin ujouden ja herkkyyden ja osaa käyttää erilaisia työkaluja, jotta pääsette rentoon ja hyvään fiilikseen. Tyylinne ymmärtäminen on senkin vuoksi tärkeää, että vaikka jokaisella kuvaajalla onkin oma taiteellinen tapansa toimia, on ymmärrettävä onko tyylinne klassinen, romanttinen, moderni, vintage, hassun hauska tai jotain näiden väliltä. On myös hyvä rakentaa ymmärtämys siitä missä potrettikuvat otetaan ja etsiä tarvittaessa hyvät tyyliin sopivat paikat.

 

Tapaaminen kannattaa aina, jo silloin, kun valitsette hääkuvaajaa. On tärkeää, että kemiat pelaavat ja voitte kysyä kaikki mieltänne askarruttavat kysymykset ja niiden kautta rakentaa luottamuksen kuvaajan ammattitaitoon. Tästä syystä tapaan mielelläni asiakkaan kasvotusten, jos vain mahdollista. Joskus toki puhelukin tai skypepalaveri riittää, jos tapaaminen on pitkän välimatkan vuoksi liian haasteellista. 

 

Viikkoa ennen häitä pidämme virallisen hääkuvaussuunnittelupalaverin, jossa käymme läpi hääpäivän aikataulun ja mahdollisesti tarvittavat kuvausjärjestelyt. Annan myös vinkkejä häiden aikatauluihin tai järjestelyihin kuvauksen näkökulmasta.

Pyydän aina etukäteen valitsemaan kuvausavustajan. Se nopeuttaa kuvaamista, varmistaa sen, että olen aikataulun muuttuessa oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä varsinkin kesähäissä asioita tapahtuu niin ulkona kuin sisälläkin ja ohjelman muuttuessa saatan olla ulkona, kun tarvitsette minua sisätiloissa. Näin voitte luottaa siihen, että tiedän missä ja milloin tapahtuu, ja näin kuvaus hoituu huomaamattanne aivan kuin häiden sivujuonteena.

Avustajalle annan tavallisesti tehtäväksi tiedottamisen ohella roolin heijastekankaan ja valon pitelijänä, näin saamme kuvista entistä näyttävämpiä. Avustajana voi toimia esimerkiksi kaaso tai bestman tai kuka tahansa hyvin organisoitunut ja luotettava ystävä. 

 

 

HÄÄKUVAUSSOPIMUS

Teen hääkuvaksesta aina kirjallisen sopimuksen, jotta kummatkin osapuolet voivat luottaa siihen, että sovitut asiat hoidetaan asianmukaisesti. Sopimuksessa käydään läpi kuvauspaketin sisältö, oikeudet ja vastuut jne., kaikki mahdollinen a:sta ö:n.

 

 

HÄIDEN KUVAAMINEN

 

KUVAUSSUUNNITELMA

Teen etukäteen jokaisille häille oman suunnitelman ja valmistaudun kuvaukseen mahdollisimman hyvin tutkien kirkon, hääjuhlapaikan ja miljöön asettamat vaatimukset.

Kuvaan häät dokumentaarisesti eli tallentaen päivän hetket juuri niin kuin ne oikeasti tapahtuvat. Tärkeää on, että kuvat kertovat hääpäivän tarinan kaikkine tapahtumineen ja yksityiskohtineen.

 

POTRETTIKUVAUS

Ennen Vihkimistä

Suosittelen, että potrettikuvat otetaan ennen vihkimistä, jos haluatte kattavat kokoelman erilaisia potrettikuvia.

Moni haluaa, että ensimmäisen kerran nähdään vasta alttarilla ja tämä onkin ainutlaatuinen hetki, mutta "First look" toimii aina missä tahansa lokaatiossa, mikä on sen suloisempaa kuin nähdä ensimmäistä kertaa kaunis morsian ja komeaakin komeampi sulhanen. Eli jos vain mahdollista valmistautukaa eri osoitteissa ja pyytäkää kuvaajaa järjestämään valokuvaus siihen kohtaan, kun näette toisenne ensimmäisen kerran, näin tämäkään kohokohta ei jää kokematta.

Kun kuvaus tehdään ennen vihkimistä vain aika rajoittaa sitä, kuinka monella eri teemalla kuvia voidaan ottaa - suosittelen 2h sessiota, jolloin kuvia saadaan reilusti. Jos tiedätte olevanne hermostuneena erittäin pahantuulisia, kannattaa potrettikuvaus jättää vihkimisen jälkeen, voi nimittäin olla, että romantiikka ei tuolla hetkellä ole kukkeimmillaan ;)

 

Vihkimisen jälkeen

Vihkimisen jälkeen otetuissa potrettikuvissa on se etu, että olette valmiiksi rentoutuneita ja jännityksen lauettua "onnen huumassa". Vihkimisen jälkeen potrettikuviin tulee varat aikaa tunti ja tällöin potrettikuvia voidaan kuvata kahdessa eri lokaatiossa, kahdella eri teemalla. Tunti voi tuntua pitkältä ajalta ajatellen odottavia vieraita, mutta vieraat kyllä ymmärtävät, että kyseessä on teille ainulaatuinen päivä, jolloin luonnollisesti myös hetkien ikuistaminen "filmille" on tärkeää. Jos kuitenkin päätätte nipistää potrettikuvauksen puoleentuntiin, muistakaa, että määrä ei aina korvaa laatua, mutta tällöin kuvia tehdään yhdessä lokaatiossa ja kuvien määrä on jää pieneksi.

 

Muulloin kuin vihkipäivänä

Potrettikuvia on mahdollista ottaa myös koekampaus -ja meikkipäivänä, tämä toimii silloin, kun juhlavaatteetkin ovat jo valmiina. Tämä voikin olla yksi hemmottelupäivä lisää hääprosessin aikana.

 

Mitä jos ette halua potretteihin kulutettavan ollenkaan aikaa ennen tai jälkeen vihkimisen? Kysy tällöin "after wedding" kuvausta, jolloin kuvat voidaan ottaa vaikka häämatkanne aikana tai vasta pidemmän ajan kuluttua. Olen kuvannut muutaman pariskunnan ensimmäisen hääpäivän kunniaksi mm. Pariisin matkan aikana, mikä tapa juhlistaa avioliittoa! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomen valo on keväästä syksyyn upea ja suosittelen lämpimästi, että potrettikuviin säästetään pariin otteeseen hääjuhlan aikana n. 15 min aikaa, jolloin valon vaihtelulla voidaan leikitellä ja ottaa toinen toistaan upeampia potrettikuvia.

 

Sateen sattuessa minulta löytyy sateenvarjoja ja aina on hyvä tehdä suunnitelma B, eli miettiä miten sisätiloissa voi ottaa kuvia, jos vettä tulee saavista kaatamalla. Hätä ei ole tämän näköinen, kuvaajana kyllä tiedän miten hyödyntää myös sisätilat niin kirkossa, juhlapaikalla kuin lähimaastossa.

 

 

DOKUMENTAARINEN KUVAUS

Vihkiminen on häiden arvokkain kohokohta, täynnä pieniä yksityiskohtia ja tapahtumia. Taidokkaan kuvaajan ikuistamana, vihkikuvissa riittää jälkeenpäin muisteltavaa, sillä vaikka tämä kuulostaakin aika hassulta, on normaalia, ettette ehkä muista paljon mitään vihkitapahtumasta. Tämä johtuu siitä, että tapahtuma on varmasti melkein yhtä jännittävä kuin lapsen syntymä ja tapahtuu ns. ylivuoto ja aivot tekevät tenän. Mutta väliäkös tuolla, kunhan muistatte sanoa "tahdon", pujottaa sormukset sormiin ja suudella :)

 

Hääjuhlan dokumentaarinen kuvaus onkin sitten jo toinen juttu, tapahtumaa on paljon onnitteluista juhlapuheisiin, ruokailusta erilaisiin ohjelmanumeroihin kuten kakun leikkaukseen, häätanssiin sekä kimpun että sukkanauhan heittoon. Mitä pidemmälle ilta etenee sen surkeammaksi valo muuttuu ja onkin tärkeää, että kuvaajalla on erinomainen tekninen osaaminen kamerakaluston ja lisävalaistuksen suhteen, jotta kaikki tapahtumat saadaan ikuistettua kauniiksi kuviksi. Hääpari ei pysty olemaan joka paikassa samaan aikaan ja onkin hauskaa kuinka onnellisia parit ovat saadessaan kuvat ja huomatessaan kuinka hauskaa hääväellä on ollut ja mitä kaikkea sitten päivän mittaan tapahtuikaan...

 

 

PHOTO BOOTH TAI VIERAIDEN POTRETTIKUVAUS

Yksi haluaa photo boothin ja toinen inhoaa sitä - kumpikin parempi, mutta kun kerran kuvaajan palkkaatte, pyytäkää minulta vinkkejä miten saada koko konkkaronkka filmille, jos haluatte esimerkiksi kuvia hääväestä vieraskirjaan. Ns. potrettikuvaus lennossa hääväestä pariskunnittain/perheittäin voi olla paljon mukavampi ja kauniimpi ratkaisu kuin esimerkiksi onnittelukättelyiden kuvaus, joissa usein näkyy vieraan kasvot ja morsiamen selkä tai sulhasen kasvot ja vieraan selkä... 

 

 

KUVAAMINEN, KÄSITTELY JA TOIMITUS

Kuvaan kaiken aina manuaalitoiminnolla raakatiedostoiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että en toimita teille yhtäkään automaatiolla otettua kuvaa, vaan ainoastaan teknisesti ja taiteellisesti harkiten otettuja kuvia.

Valitsen kaikki editoitavat kuvat taiteellis-teknisen suodattimeni (silmieni) läpi. Potrettikuvat käsittelen muita kuvia tarkemmin ja käytän myös erikoiseditointeja hääparin toiveiden mukaan, mutta kaikki kuvat käyvät läpi valokuvaukselliset peruskorjaukset ja -säädöt, kuten valotuksen, valkotasapainon, kontrastin ja rajauksen.

Periaatteenani on, etten toimita eteenpäin yhtäkään omasta mielestäni keskinkertaista kuvaa. Koko päivän kuvauksessa otan helposti 1000-3000 kuvaa, mutta te näette vain n.200-600 täydellistä kuvaa, useimmiten enemmän kuin olemme sopimuksessa sopineet.

Toimitan editoidut kuvat jpeg-muodossa sekä paperi -että mediaresoluutioina. Paperiresoluutiot soveltuvat hyvin paperikuvien teettämiseen aina kokoon 20x30cm. Mediaresoluutiot ovat oivallisia nettikäyttöön. Luon teille myös nettigallerian päivän parhaista paloista, jotta voitte antaa katseluoikeudet myös vieraillenne ja näin hekin saavat nauttia kuvamuistoista.

 

 

KORVAUS PALVELUSTA

Hääkuvausten hinta vaihtelee 490€ aina 3500€ saakka, riippuen siitä kuinka pitkä on kuvaksen kesto, sisältyykö siihen yksi vai kaksi kuvaajaa, matkakustannuksia tai erikoisia kuvatuotteita kuten kuvasuurennoksia tai albumeja. Kokonaisuudessaan käytän työtunteja hääkuvaukseen & editointiin n.7 työpäivää.

Pyydä tarjous, niin sorvaan teille sopiva hääkuvauspakettiratkaisun.

 

Laskutan varausmaksuna 30 % tai vähintään 400€ totaalisummasta varauksen yhteydessä. Kun varausmaksu on maksettu, on sovittu päivä varmistetusti varattu juuri teille. Varausmaksua ei palauteta, mikäli perutte kuvauksen. Jos itse joudun perumaan kuvauksen, maksan varausmaksun takaisin, mutta en peru kuvausta kuin pakottavan esteen sattuessa eli vakavan vammautumisen, sairauden tai kuoleman johdosta. Kokonaissummasta jäljellä olevan osan laskutan ennen häitä ja lisätilaukset erikseen toimitusten yhteydessä.

 

 

VIIMEISET TOKAISUT

Valokuvaajaa valittaessa on tärkeää, että kuvat miellyttävät silmäänne siinä määrin, että jaksatte niitä vielä vuosikymmenien päästä katsella. On tärkeää myös, että valokuvaajan kanssa yhteistyö toimii ja luottamus pelaa, kemioidenkaan yhteensopivuuskaan ei ole huono juttu. Verratkaa kuvaustyyliäni ja -palvelujani myös toisiin kuvaajiin ja jos tykästyitte siihen mitä minulla on tarjota, niin pirauttakaa ja sovitaan vaikka studiolleni treffit ja jatketaan teemalla "When you do - I do!".

 

Johanna

 

 

 

 

 

 

  @Johanna Kempf Photography /  ALL RIGHTS RESERVED